2017. július 11., kedd

Eesti tour - day 01, Budapest - Valga

Az észtországi út alatt a kis kacsómmal jegyeztem fel papírra a nap eseményeit - tudtam, hogy ha nem így teszek, a történtek felét elfelejtem az út végére. Az első nap látnivalók szempontjából talán nem volt annyira izgalmas, de annál fárasztóbb volt. 

2017-06-21. szerda

03:00 Csörög az ébresztő. Bumbi a szőnyegen alszik. Kap simit, ellenőrzöm a kajáját és a vizét, majd bepakolom az utolsó cuccokat a hátizsákba. (Direkt erre az alkalomra vettem egy nagyon fasza táskát a decathlonban, csak ajánlani tudom mindenkinek, nekem tökéletesen bevált.) A félre rendelt taxi negyedkor beparkol a ház elé, de nem érdekel, nyugodtan kortyolom a kávém.

03:30 Beszállok a taxiba, indulás. Felvesszük Bogit. 

04:05 Érkezés a reptérre. Feladott poggyász nincs, hátizsákból élünk 9 napig. Ez azt is jelenti, hogy a sminkcuccok otthon maradnak, egyszerűen nem létszükség, ls kell a hely másnak. Csak egy szemceruzát raktam el.
Irány a security check. Kómás várakozás a reptéren. 

06:10 Felszáll a dortmundi gép. 

08:00 Leszállunk. Az út eseménytelenül telt. Becsekkolás újra, ezúttal a rigai járatra. A dortmundi reptér iszonyatosan kicsi és kihalt. Bogi nyugodtan tud aludni, senki nem zavarja, csend van. A reptéri wifi úgy működik, hogy ingyen használhatod fél óráig (!!!), amennyiben feliratkozol a reptér hírlevelére. Persze nem frissül rögtön a rendszer, tapasztalataim szerint csak minden óra egészkor. Szemét adathalászok. Vagy fizethetsz óránként nemtomhány eurót. Kávé és szendvics a reggeli, amit én rendelek németül. Egész büszke vagyok magamra, megértettem mindent, amit a néni mondott. A végén még lesz értelme a céges németórának. 

12:05 Zárni kéne a kaput, de még ki se nyitották, gép sehol. Megy az idegeskedés, hogy Rigában lekéssük emiatt a vonatot. 

12:50 Kb. 15 perc késéssel szállunk fel. A gép tele van idegesítő gyerekekkel. Szerencsére az út nagyját átalszom.

15:30 Helyi idő szerint. Landolunk. Taxiba pattanunk és irány a belváros, pontosabban a bringakölcsönző, a Riga Bike Rent and Tours. Hetekkel korábban foglaltam le két biciklit e-mailben. A balti államokban van egy nagyon király kezdeményezés, miszerint biciklikölcsönzők összeállnak, és vállalják, hogy le lehet adni náluk egymás bringáit, és elintézik a szállítást. Így történt, hogy Rigában, Lettországban kölcsönöztünk biciklit tallinni, azaz észtországi leadással. Szállítási díjat felszámolnak, de még így is jobban jöttünk ki, mintha a saját bringáinkat adtuk volna fel poggyászként, amit csak becsomagolva, kereket leeresztve, mozgó alkatrészeket leszerelve lehet megtenni. Ha pénzt nem is olyan sokat, de hatalmas adag idegeskedést spóroltunk meg ezzel. 
Megkapjuk a bicikliket, irány a vasútállomás. A belváros tiszta macskakő, nem ideális kétkeréken.
Ismerkedünk, ismerkedünk.
17.00 Bringa lekötve, bolt, uzsonna. Persze sikerül szalonnás pirogot vennem, még jó, hogy valami édesre vágytam. Így jár, aki nem ért lettül. Riga rendkívül bájos, érdemes lenne egyszer rendesen megnézni. Iszonyat szél fúj, szúrja a bőröm a por. 
Még hátravan a vonatút, de már fáradtak a fejek
18:10 Elindul a vonat Valgába. Ment az izgulás, felférünk-e a bringákkal, összesen van ugyanis 6 darab bicikliakasztó - ha mind teli van, letessékelnek a vonatról. Szerencsére nem volt nagy tolongás a tárolóért. 
Pihen a bringa
Gyökkettő a tempó, 75 km/h az átlag, megállunk mindenhol. A táj viszont gyönyörű: fenyvesek, nyírerdők, mocsarak, sötét vizek, faházak, lila virágok.
Nemzeti parkos vidék
20:49 Valga, végállomás. Észtország! A határ túloldalán Valka néven folytatódik a település. 15 fok, fázunk. Elgurulunk a hostelig. Ahhoz képest, hogy egy maffiózónak tűnő srác adja a kulcsokat, és fizetés után ott is hagy minket, a hely egész kellemes. Ketten vagyunk egy háromágyas szobában, az egész hostelben két orosz srác van rajtunk kívül. A vacsora mellé lett sört kortyolgatunk.
Valga, vasútállomás
23:00 Végre sötétedik. Alvás, reggel időben kell kelni, az útirány Tartu.

2355 km-t tettünk meg egy nap alatt. (Budapest - Dortmund: 946 km, Dortmund - Riga: 1234 km, Riga - Valga: 175 km) Meglehetősen elfáradtunk.

Valgának egyébként van magyar vonatkozása: a település 1584-ben Báthory István erdélyi fejedelemtől kapott városi kiváltságokat, és a mai napig az akkor kapott, kardot tartó kézt ábrázoló címert használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése