2019. június 6., csütörtök

Vinyei - Zirc túra

Régen jártunk már a Cuha völgyében, ezért mikor legutóbb otthon jártam, beiktattunk egy kis túrát. Fox nem teljesen értette, miért forszírozom annyira, hogy készüljön papuccsal, amikor pedig a víz hőmérsékletével szembesült, azt hiszem, nem annyira szeretett. :D
Idill kutyákkal
A 9 órási vonattal mentünk Zircről Vinyére. Jó idő lévén a vonat tele volt túrázókkal, tartottam is tőle, hogy útközben is folyton lesz társaságunk. Miután leszálltunk, ittunk egy kávét a vinye.hu büfében, ahol két kutya fokozta a falusi idillt. A kis fehér esküszöm, hogy bepózolt, ahogy meglátta, hogy fotózom.
A Kőpince-barlang és a Cuha
Mielőtt elindtultunk volna Porva-Csesznekre, tettünk egy kitérőt a Kőpince-barlanghoz. Ez a természeti képződmény arról híres, hogy itt tanyázott a rettegett bakonyi betyár, Savanyú Jóska, akit azért is nem tudtak sokáig elkapni, mert alacsony volt, és jól el tudott rejtőzni a kis sziklahasadékokban, ráadásul a Bakony akkoriban áthatolhatatlan rengeteg volt. Ez a barlang kifejezetten tágas, itt biztosan jól elfértek a betyárok.
Van kémény, ágynak való bemélyedések, igazi luxus
A barlangnál átvettük a papucsokat, és átvágtunk a Cuhán. A víz hogyismondjam, nem volt éppen meleg, a jó hír viszont, hogy fél perc után már nem éreztük a lábunkat egyáltalán, úgyhogy legalább nem fájt annyira az átkelés. :D
Cuha 
Visszacsúszkáltunk a köveken és sáros ösvényen az erdei útra, amin Porva-Csesznekig sétáltunk. Húggal rengeteget jártunk arra kiskorunkban, évente legalább egyszer elvittek minket a szüleink folyóban tapicskolós kirándulásra, szóval betéve ismerjük az utat. Volt egy időszak, amikor ritkábban jártunk erre, de igyekszünk legalább egyszer egy évben eljönni a völgybe. Papucsban végigtocsogni a Cuha gázlóin fun, főleg nagy nyári melegben.

Fiúk
Nagy nyári meleg nem volt, inkább kellemes tavaszias idő, ráadásul pont aznapra szerveztek biciklis versenyt a Vinye és Porva-Csesznek közötti szakaszra, úgyhogy oda kellett figyelni az átkelésnél, hogy pont akkor ne jöjjön bringás. Ők úgy csapatták át a vízen, mint a vaddisznók, ha éppen mellettük álltunk volna a vízben, tuti nyakig eláztunk volna, plusz ha csak egyikük csúszik meg, akkor az fájdalmas lehetett volna. Inkább mindig kivártuk, míg továbbhaladnak.
Viadukt
Már csak 3,6 km Porva-Csesznek???
Sokan járták a Cuha völgyét aznap, és mindenki a köveken és uszadékfákon egyensúlyozva próbált átkelni a vízen. Volt, aki csodálkozva kérdezte, hogyan tudtunk ilyen gyorsan átjutni a folyón. Hát nos, felkészültnek kell lenni, itt a papucs a nyerő lábbeli.
Papucs power!
Az utolsó gázló előtt egy pihenőhelyen megszárítkoztunk és visszavettük a papucsokat.
Pihenő (fox fotója)
Porva-Cseszneken nyitva volt a büfé, és most volt jégkrém is! (A Reguly túrán az esélytelenek nyugalmával kérdeztem meg, nincs-e véletlenül fagyijuk, akkor kiröhögtek.)
Bátor fiú
Fák között
Az úton a továbbiakban nem nagyon találkoztunk senkivel, a gázlókon átkelős szakasz az igazán népszerű. A legtöbben elvonatoznak Vinyére, onnan elsétálnak Porva-Csesznekre, aztán hazamennek vonattal. De minket nem ilyen fából faragtak, mi rendesen el akartunk fáradni!
Indiánszökellés
Látszott is, hogy erre kevesebben járnak, nem egy helyen kellett hatalmas, kidőlt fákon átmásznunk.
Húg a vasúti hídon
A Cuha látványosan meg volt áradva. Mivel ahogy már említettem, jól ismerjük ezt a környéket, tudjuk meddig szokott tartani a folyó partja. Most olyan új ágakat vájt magának a víz néhol, amiket eddig nem láttunk.
Híd
A két farönkből álló híd körül is sok uszadék gyűlt össze. Miután itt is átjutottunk, már csak haza kellett sétálnunk a vasúti sínek mellett vezető piros turistajelzésen.
Csapatkép
Vinye - Zirc túra idénre letudva, kellemes kaland volt. Legközelebb érdemes lenne melegebb időben menni, amikor nem jéghideg a Cuha vize - igaz, így is felfrissített. :D  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése