2015. január 9., péntek

charlie hebdo

Fú, hát az valami iszonyatosan felbasz, amit ismerősök/ismeretlenek művelnek a közösségi portálokon a francia terroristatámadás kapcsán. Én nem bírom felfogni, hogyan lehet(nek) valaki(k) meggyőződve arról, hogy "hát nem kellett volna karikatúrákat rajzolni, aztán nem lett volna gond, hát ez józan paraszti ésszel felfogható" meg "el lehetett volna kerülni". Hát a nagy büdös lófaszt, azt. 

Én nem mondom, hogy a világ legszimpatikusabb dolga vallásokat kifigurázó karikatúrákkal nyomulni, van, akit sért, nem szép dolog, de van ilyen. Engem is sért sok minden, de elfogadom, hogy például a kurucinfó létezik, hiába nem értek együtt kb azzal se, amit kérdeznek - máshogy gondolkodnak, puff neki, én meg liberális vagyok, el kell fogadnom ezt is. 

Az viszont teljesen elfogadhatatlan, hogy embereket hideg vérrel kivégeznek azért, mert ki merik fejezni/rajzolni a véleményüket. Az pedig nem érv, hogy "vannak fanatikus vallásmániások, nem kell őket provokálni, osztán nincsen baj". Ez pontosan ugyanaz az áldozathibáztatás, ami a nemi erőszakok ügyében szokott mostanában előfordulni: " ne öltözz csinosan, ne menj este bulizni, ne piálj, ne menj egyedül haza, mert provokálod a kanos férfiakat, inkább félj. Ha megerőszakoltak, ne csodálkozz, hát nem megmondtam, hogyan kell rendesen viselkedni?

Tessék már belegondolni, hogy ezek a terroristák hányféle módon és milyen durván figurázzák ki vajh' a mi értékrendünk, vallásunkat/ateizmusunkat, aztán érdekes módon mégse nagyon utazgatnak európaiak fejbe lőni őket meg bosszút állni csak ezért. A radikális iszlamisták nem jogosultak különb kezelésmódra, nem kell vigyázni a kicsi érzékeny lelkükre, nehogy a végén bepöccenjenek és idejöjjenek robbantgatni: ezek valószínűleg agymosott, jól kiképzett gyilkológépek, a tudatukba mélyen bele van építve, hogy ezek a buzi nyugatiak fenyegetik a szent vallást. Az isten szerelmére, embereket fejeznek le és dicsekednek vele videókban, nem kell ahhoz meg se szólalnod vagy ellenszegülnöd, hogy megöljenek! 

Ami a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt, annak édeskevés köze van a valláshoz. Ha nem ők lettek volna a célpont, akkor ezek a szélsőséges arcok felrobbantanak egy vonatot, egy bevásárlóközpontot, egy templomot vagy bármit, a lényeg, hogy félelmet keltsenek, hogy rettegjünk tőlük, hogy ne merjünk szembeszállni velük - még karikatúrák útján sem. 

Aki az áldozatokat hibáztatja, az nyaljon sót, mert pont úgy gondolkodik, ahogy ezek a gyilkosok.

(Akinek inge, vegye magára.) 


1 megjegyzés: