Mostanában
újra elkapott az olthatatlan rajongás a skandináv országok felé
– ez persze nem jelenti azt, hogy a Baltikummal szakítottam volna,
a szeretetem többirányú. Úgy bizsereg a gyomrom,mintha szerelmes
lennék, ha az északi tájakra gondolok, hóval, szaunákkal, északi
fénnyel, fjordokkal és fenyvesekkel. Mindig is inkább északra
húztam, ez valami hangulatbuborék, amibe ha belesüppedek,
megnyugszom. Ez a hangulat kapott el, amikor regisztráltam egy
ismeretterjesztő előadásra, ami a skandinávok és az alkohol
kapcsolatát boncolta. Így száraz november idején még aktuális
is.
Az
előadás Nordic Content | Fejezetek a skandinávalkoholtörténelemből címen futott a Skandináv Ház
szervezésében, és egy előadássorozat második része. Ingyenes,
de regisztrációhoz kötött – a helyek hamar elfogytak, a terem
méretét látva szerencsésnek éreztem magam, hogy jutott nekem is
hely. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár biztosította a
helyszínt. November 22 szerda este 6-ra hirdették a kezdést, nem
volt a késés, a terem pedig megtelt.
Wulf
Sámuel egyetemi hallgató tartotta az előadást. Elsőre kicsit
meghökkentem a fiatal előadót látva és azonnal elkezdett
dolgozni az a fránya előítéletesség – eszembe jutott, én
milyen színvonalú előadást tarottam volna egyetemistaként, de
persze pozitívan csalódtam. Színvonalas, érdekes és jól
felépített előadást hallhattunk, az egyetlen probléma az hossza
volt: lehetett volna hosszabb, én még szívesen hallgattam volna.
Jegyzeteltem, mert eldöntöttem, bejegyzést írok a hallottakból.
Történelmi
áttekintéssel kezdtünk. Skandináv területről az első lelet,
ami alkohollal kapcsolatos, az egtvedi lány sírjához köthető. A
lány i.e.1370 körül, 16-17 évesen halt meg, sírja fontos
bronzkori lelet Dánia területéről. A testéből nem sok maradt
fenn, de egy kis vödröcskét találtak mellette, annak az alján
pedig valamilyen erjesztett ital, valószínűleg mézzel ízesített
sör nyomára bukkantak.
A
vaskorból rúnafeliratok utalnak alkoholos ital fogyasztására, a
középkorra pedig már kialakult a szeszesital fogyasztás egyfajta
kultúrája. Mit is ittak a középkori skandinávok?
-sör:
Megkülönböztetünk hétköznapi, ünnepi és importsört. A
hétköznapi sör mindennapos fogyasztásra készült,
alkoholtartalma 1% alatti. Európában teljesen elfogadott volt víz
helyett sört inni, arra rájöttek ugyanis, hogy a víz forralás
nélkül betegségeket okozhat. Ünnepi sört ünnepségek alkalmával
ittak, ennek az alkoholtartalma már közelített a mai sörökéhez.
Import sört főleg Németországból szereztek be, a nagy kedvenc a
lübecki sör volt.
-
mjød: azaz mézsör. Kb. 20% volt az alkoholtartalma, a vizezett
mézet erjesztették sörélesztővel.
-
bor: Skandináviában nem jellemző a szőlőtermesztés, ez talán
annyira nem meglepő. A bor a misebor intézményével került be a
köztudatba, és magas ára révén a felső réteg itala volt. A 11.
században francia és német területről importálták, a 15-16.
században az olaszoktól és spanyoloktól importálták.
-
égetett szesz: a 14. század pestisjárványa idején az égetett
szeszeket aqua vitea, ’élet vize’ néven hívták, ez az
elnevezés a mai napig megmaradt. Kapros ízesítésűek,
orvosságként fogyasztották. Hamar megfizethető lett az ára,
emiatt az alsóbb rétegek kedvelt italává vált.
Luca napi glögg és péksüti az irodában tavaly Stockholmban |
Ahol
pia van, ott alkoholizmus is van. A munkások vedelték az olcsó
égetett szeszt, ami hosszú nagyon káros lehet. Próbálták hát
idővel visszaszorítani a nép alkoholfogyasztását. Az 1880as
években Svédországban alsó korhatárt vezettek be az alkoholhoz
való hozzáférésre, és mértékletességet népszerűsítő
egyesületek jöttek létre. Az I. világháború után próbálkoztak
alkoholtilalommal, ez nyilván nem volt sikeres. Korlátozták az egy
főre kiszabott alkohol mennyiségét, ez volt, hogy egy felnőtt
férfinál (nőknek nem járt) 1 liter tömény italt jelentett 3
hónapra. Dánia élen jár az alkoholra kivetett adószázalékkal.
1919-től
Svédországban, 1922-től pedig Norvégiában került állami
irányítás alá az alkoholelosztás. Ekkor jöttek létre az állami
italboltok, ahol eleinte a boltostól kellett kérni, ami remek
visszatartó erő tud lenni. A mai napig különbséget tesznek
skandináv területeken az erős (bor, égetett szeszek) és könnyű
(sör) alkoholok között. Én is tapasztaltam, hogy Svédországban
3,5% alatti bort, sört, cidert lehet kapni sima boltokban, de
afölött csak a systembolagetekben, az állami italboltokban.
Kivételt képeznek az állami monopólium alól az éttermek és
kocsmák, ott könnyen hozzá lehet férni mindenféle alkoholhoz. Ma
a svédeknél a teljes alkoholfogyasztás 62%-a történik
systembolagetből.
Szabályozták
a reklámozást is: van, ahol egyáltalán nem lehet alkoholt
reklámozni, van, ahol csak töményet nem, és van, ahol csak annyi
a kikötés, hogy nem lehet a fiatal korosztályt megcélozni.
Mennyire
probléma valójában az alkoholfogyasztás a skandinávoknál? A
világrangsorokban nem állnak a legiszákosabb népek között. A
probléma inkább a fiatalok ivási szokásaiban keresendő, akik
jóval többet isznak egy-egy alkalommal, mint ami egészséges
lenne. Az már az egész népességre jellemző, hogy hétköznap
estéken nem isznak, hanem a „2-5 diéta” szerint élnek; csak
péntek és szombat este alkoholizálnak, de akkor mértékletesség
nélkül.
A Tuborg karácsonyi sörének reklámja
A
végére még egy kis ízelítőt kaptunk a karácsonyi italokból. A
glöggöt nekem is volt szerencsém megkóstolni, ez a skandináv
forralt bor annyi extrával, hogy mandulával és időnként
töménnyel ízesítik. A mumma valamilyen üdítő és portói bor
vagy porter sör keveréke. A Juleöl a karácsonyi sör, ezt csak
november-decemberben lehet kapni, és mindig nagy izgalom övezi a
megjelenését. A Tuborg például november első péntekjén este
20:59-kor kezdi árulni az aktuális karácsonyi sörét. Juleöllel
én is találkoztam Svédországban, nem is egyet kóstoltam.
Némelyik enyhén mézeskalács ízű volt.
A következő előadás december 19-én lesz
A következő előadás december 19-én lesz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése