2018. április 26., csütörtök

Svéd-dán kalandok - Malmö

Az utolsó csak egy töredéknap volt: annyi időnk volt várostnézni Malmöben, amíg besétáltunk a belvárosba, megnéztük a Szent Péter templomot és a várat kívülről, majd a buszpályaudvaron felszálltunk a reptéri járatra.
Malmöi székesegyház
Malmö Svédország harmadik legnépesebb városa. 1275-ben alapították Dánia részeként. A Hanza-szövetség idején Bergenhez hasonlóan lerakatváros volt, itt tárolták a kereskedők a portékáikat. A város 1658 óta Svédország része. 
Vésztelefon - Stockholmban is láttam ilyet, a rendőrségre voltak régen bekötve
Malmöhus
Pomerániai Erik építtette a Malmöhus erődöt, ahol ma a természettudományi, képzőművészeti, hajózási és várostörténeti múzeum üzemel.
A 90es évek svéd gazdasági válsága során Malmö rengeteg munkahelyet veszített, sorra zártak be a munkát adó gyárak és üzemek. Bár ma újra fellendülőben van a gazdaság, még mindig magas a munkanélküliség, és élesek a társadalmi különbségek. 
Utcarészlet
Érdekes módon a belváros az, ahol a szegényebb réteg él, a módosabbak kiköltöztek a külvárosokba. Malmönek két kerületében is kiemelkedően magas a bűnözési ráta, de a hírek szerint a halálos esetek inkább bandaháborúk következményei.
Forgó Torzó
“Forgó Torzó” Malmö legújabb szimbóluma. A 190 m magas felhőkarcolót 2005-ben adták át. 54 emeletes, lakások, étterem, konferenciatermek találhatók benne, és 2009 óta a legfelső két emelet turisták által látogatható.
Őzek és a mocsár
Ennyi volt a svéd-dán kalandozásunk. Sűrű volt, megint megpróbáltuk a lehető legtöbb dolgot megnézni a rendelkezésünkre álló idő alatt. Koppenhága megérdemelt volna még egy napot, de most elég volt ennyi belőle: egyszer vissza akarok menni szép, meleg időben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése