2016. november 29., kedd

Graz day 02

A második reggel a szállásról való kicsekkolással indult. A kocsiba bepakoltuk a holminkat, és nekiindultunk újra a városnak. 

Még korábban kinéztük, hogy van egy kávézó a közelben, ahol brunchot adnak reggelente, úgyhogy megkerestük. A Café Centraalba ültünk be. Kintről semmi extra, de bent valami elképesztő punkos hangulata van: a pultnál egy tetovált, halál laza nő, aki elsőre nagyon félelemetesnek tűnik, aztán mikor fox szabad konnektort keresett, mosolyogva hozta neki az ipari hosszabbítót. A szomszéd asztalnál újságot olvasva cigarettázott egy férfi, a füst szaga mégse ért el hozzánk. A reggeli változatos és bőséges, életem legjobb sült szalonnáját ettem itt. Ha valaki Grazban jár, itt reggelizzen. :) 
Torony
Engergiával telve kezdtük a második városnézést. Kellemes, meglepően meleg időnk volt október közepéhez képest, pólóban mászkáltunk és nekem így is melegem volt. 
Mura
Lesétáltunk a Mura partjára. Nagyon tetszett, hogy erős sodrású, igazi hegyi folyó, vad és sebes. A sétány viszont kissé lehangoló volt a sok graffitivel és szétszórt szeméttel, úgyhogy nem időztünk ott sokat. 
Rathaus
A főtéren, ahol a városháza is áll, bódés kirakodóvásár található. Forralt bor van puncs itt sem volt, így viszont beneveztünk egy fagyira. Éles váltás a forralt borhoz képest, de tökéletesen illett az időjáráshoz. Ja, és tök büszke voltam magamra, németül kértem fox fagyiját meg a sajátomat is, és nem lepleződtem le, hogy magyar vagyok. 
Ház a Herrengassén
A Herrengassén sétáltgattunk, elképesztő, mennyire szépek az épületek!  
Villamossínek
Az utca egyébként Bürgerstraße néven futott a középkorban, az épületek barokk stílusban épültek. Az Am Eisernen Tortól az Opernringen folytattuk a sétát.
Szobor
Akármennyire is hangulatos a belváros, az a helyzet, hogy Grazon helyenként az elhanyagoltság érezhető. Ahogy a Muraparton is tapasztaltuk, ha egy kicsit is letér valaki a "kijelölt turistaútról", könnyen igénytelenségbe futhat. A fenti képen is a szobor talapazata tele van fújva graffitivel - pedig nem távololdtunk el nagyon a sétálóutcától.
Operaház
A grazi operaház a második legnagyobb Ausztriában, 1899-ben nyitott. Ez már egy átépített változat, a 2. világháborúban találat érte az épületet.
A Mauzóleum
II. Ferdinánd császár mauzóleuma volt a következő, amit megnéztünk. Ferdinánd  uralkodása idején robbant ki a 30 éves háború, btw magyar király is volt. Az ellenreformációban és az abszolutizmusban hitt. Feleségével együtt nyugszik az épület alagsorában.
II. Ferdinándék síremléke
A harangtoronyba is felmentünk. Kicsit csalódás volt, hogy az ablakok helyén sűrű rács várja a lelkes fotósokat, de igyekeztem a legjobbat kihozni a helyzetből.
Kilátás
A mauzóleum melletti dómba már nem mentünk be, annyi időnk nem volt.
Kép a dóm oldalán
Továbbsétáltunk, és a városkapunk áthaladva megtaláltuk a Stadtparkot. Tele volt andalgó, jógázó, piknikező emberekkel.
Szökőkút
A park hatalmas, de tényleg.
Kepler-törvények
A parkból az egyetem felé vettük az irányt. Útközben egy szokatlan plakátot vettünk észre.
Memento
Amikor az ember a magyarországi uszító gyűlöletkampányhoz "szokott", üdítő felfedezni, hogy vannak még, akik emberséggel tudnak gondolni azon embertársainkra, akik háború elől menekülnek. Osztrák művészek így emlékeznek azokra a menekültekre, akik tavaly augusztusban fulladtak meg egy embercsempész hűtőkocsiban. A plakáton az áldozatok nevei olvashatók.

Az egyetem egyik épülete
Az egyetemet körbesétáltuk. Bár vasárnap volt, láttunk az udvaron együtt tanuló diákcsoportokat. :O Innen visszaindultunk a belvárosba, hogy hazaindulás előtt még egy Sacher tortaszeletet megegyünk. A cukrászdából a kocsi felé vettük az irányt, és elindultunk Budapestre.
Nyamm
Grazban tetszett, hogy a barokk belváros tényleg olyan formában megmaradt, hogy a csodájára járnak az emberek. Pozitív, hogy sok a nyilvános WC, bár ezek mind fizetősek, de legalább vannak és nem mocskosak. Fura volt látni, hogy nem elég, hogy rengeteg a bicikli, a tárolókat nem kikötésre, csak támasztóként használják. Lopás ellen a kereket kötik össze a vázzal - elvinni el lehet a bringát így is, de tekerni vele már nehéz lenne.

Sajnálom, hogy a sziget kimaradt, remélem egyszer még tudom nézni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése